inredning

Kontinentalsängar – bekvämt och stilrent

Kontinentalsängar är en sängtyp som blir allt vanligare i svenska hem. Med sin raka och låga profil passar den perfekt in i det moderna och stilrena svenska hemmet. Kontinentalsängen kännetecknas av sin raka och låga profil utan huvudgavel. Den består av madrass, bäddmadrass och eventuellt bäddmadrass placerade direkt på sängbotten eller låg fot. Detta ger kontinentalsängen ett väldigt stilrent och minimalistiskt utseende som smälter in väl i modern inredning. Sängens låga höjd gör också att den tar upp mindre visuellt utrymme i rummet.

Funktionalitet och användning

Tack vare den låga höjden är kontinentalsängen väldigt lätt att stiga i och ur för de flesta. Detta gör den till ett bra alternativ för äldre eller personer med nedsatt rörlighet. Eftersom sängen saknar huvudgavel är den också enkel att städa runt och under. Det finns gott om utrymme att sopa och dammsuga.

Eftersom en kontinentalsäng saknar huvudgavel vilar hela kroppens tyngd direkt på madrassen. Detta gör att valet av bäddmadrass blir extra viktigt för att få god komfort och stöd. En madrass av hög kvalitet i lagom fasthet efter behov rekommenderas. Även bäddmadrassen påverkar liggkomforten.

Olika material och utföranden

Kontinentalsängar finns i en mängd olika material och utföranden. Vanligast är träsängar, ofta i björk eller ek. Dessa ger ett ljust och luftigt intryck. Sängar i lackat utförande är också populära för ett stilrent intryck. Metallsängar ger en modern känsla. Eftersom kontinentalsängen saknar huvudgavel finns inget utrymme för byrå eller nattduksbord intill sängen. Komplettera därför gärna med fristående förvaringsmöbler. Undersängsförvaring eller lådor är bra sätt att utnyttja sängens utrymme maximalt.

Sängbord och belysning

Ett fristående sängbord vid sidan av sängen är ett måste för att få plats med lampa och annat man vill ha nära till hands på natten. Sängbord med hyllor och lådor optimerar förvaringen. En läslampa över sängen ger behaglig belysning.

Bäddtextilierna har stor betydelse för kontinentalsängens slutliga intryck. Satsa på textilier i naturmaterial som bomull eller linne för bästa komfort. Kuddar i olika former och färger ger ett inbjudande intryck. Plädar i mjuka material gör sängen extra mysig.