Larm

Så väljer du rätt lägenhetslarm

Så väljer du rätt lägenhetslarm

När det handlar om att skydda din lägenhet, har du några olika alternativ. Här berättar vi mer om hur du kan gå tillväga vid val av lägenhetslarm.

Om du har bestämt dig för att skydda din lägenhet och de ägodelar som befinner sig i denna med hjälp av ett larmsystem, är det nämligen viktigt att du väljer ett system som lämpar sig väl för dina syften. Det finns flera olika typer av lägenhetslarm att välja mellan på marknaden, och det finns även en hel uppsjö leverantörer av larmsystem.

Du bör ställa dig själv följande frågor när du försöker avgöra vilken typ av larm du behöver:

Hur mycket vill du spendera på ditt lägenhetslarm?

Du bör ha såväl den initiala kostnaden som installationskostnaden och eventuella månatliga kostnader för övervakning i åtanke när du sätter din budget.

Vilka funktioner vill du ha?

Vill du ha ett trådlöst lägenhetslarm som du kan hantera från din mobiltelefon? Vill du ha ett larmsystem som är kopplat till en larmcentral eller bara ett larm som utlöser en högt ljudande siren? Bestäm dig även för huruvida du vill ha säkerhetskameror, rökdetektorer och andra funktioner.

Hur ser din livsstil ut?

Reser du en hel del? Har du äldre barn som ofta kommer och går? Förvarar du många värdesaker såsom smycken och konst i din lägenhet? Vissa lägenhetslarm är bättre lämpade för vissa livsstilar än andra.

Hyr eller äger du din lägenhet?

Om du hyr din lägenhet, bör du förmodligen välja ett trådlöst larmsystem som du själv kan installera. På så vis kan du enkelt ta med dig utrustningen när du flyttar. Om du äger en bostadsrätt kan du vara lite mer flexibel avseende vilken typ av lägenhetslarm du väljer att installera.

Planerar du att flytta inom kort?

Om du har planer på att flytta inom den närmaste tiden, bör du fråga leverantören av ditt larmsystem hur avtalet fungerar om du skulle bestämma dig för att flytta, samt huruvida du äger utrustningen eller ej. De flesta larmföretag låter dig ta med lägenhetslarmet till din nya bostad, antingen helt kostnadsfritt eller mot en extra avgift.