accessoarer

Vad skiljer reseplånböckerna åt?

Vad skiljer reseplånböckerna åt?

En reseplånbok kan kortfattat förklaras som en plånbok med funktioner som är anpassade för resan. I reseplånboken ska man kunna förvara biljetter, pass, visum och resehandlingar. Därmed är de ofta något större än klassiska plånböcker. Dessutom är det inte sällan extra fokus på säkerheten.

Men vad skiljer modellerna åt och vad man bör man tänka på när de ska köpas?

Runt halsen

På en del reseplånböcker går det att fästa ett band som hängs kring halsen. Därmed kan plånboken hänga innanför tröjan oavsett om man reser med flygplan eller går omkring på torget bland en större folkmassa. Det är ett av de säkraste sätten att förvara sina värdehandlingar.

Med armband

Det är även vanligt att reseplånböcker har ett mindre armband. Genom att ha det runt handleden när plånboken plockas fram minimeras risken för att förlora den om någon skulle få för sig att försöka rycka den ur handen. Både hals- och armbandet finns alltså ur ett säkerhetsperspektiv.

Material

Eftersom skinn är ett så slitstarkt material är det mycket vanligt på reseplånböcker. Däremot kan det skilja mellan om det är äkta eller falskt skinn. Utöver skinn finns de även modeller i slitstark plast.

Vattentät

En reseplånbok brukar inte vara vattentät men det finns tillbehör som kan skapa denna funktion. Det handlar om fodral som är i liknande storlek som plånboken. Fodralet kan dras över reseplånboken, och med fördel hängas med halsbandet runt halsen, om man exempelvis ska ut och fiska eller paddla kanot. Det finns även enstaka modeller som är helt vattentäta eller som har fickor som är vattentäta. Ska man däremot ut på vatten finns ändå en fördel att kombinera med en vattentät påse kring de saker man är extra rädd om.

Skapa ytterligare säkerhet med blåtandssökare

Att ha en säker reseplånbok, och förvara den på rätt plats, minskar risken rejält för stöld. Men risken finns även att man själv förlägger den någonstans. De som är rädda för det kan köpa små klistermärken med blåtandsmottagare. De är lite tjockare än ett klistermärke och kan fästas på allt från telefoner till plånböcker. Via en app går det sedan att lättare hitta de borttappade sakerna.