Friluftsliv

Snabbguide inför köp av vandringskängor

Har du bestämt dig för att prova på att vandra under semestern men känner dig osäker på vad du ska tänka på när det gäller valet av vandringskängor? Lugn, du är inte ensam. Här följer några enkla tips och råd som vi hoppas du kan ha nytta av!

Se först och främst till att hitta butiker som är specialinriktade på just friluftskläder och friluftsutrustning. Var aldrig rädd för att rådfråga personalen utan passa på att ta till dig så mycket som möjligt av deras expertis. Kom ihåg att ingen fråga är fel!

Se till att få med dig flera olika skomodeller på öppet köp så du kan prova dem hemma i lugn och ro. Skynda inte och låt dig aldrig lockas till några impulsköp på grund av t ex ett rabatterat pris – när det gäller den här typen av skor finns det inget utrymme för hastköp.

Det absolut viktigaste är att du tar dig tid att prova utan stress så att du hittar en känga som passar just dig. Tänk på att detta är vandringskängor som du ska använda för att kunna vandra längre sträckor och som även ska fungera i olika typer av terräng.

Ha koll på skornas olika egenskaper

En tjock och rak sula tar bort mycket av kontakten med marken och ger en klumpig känsla. Var därför mycket noga med att känna efter hur yttersulan känns. Hårdheten och mönstret avgör hur pass bra greppet och hållbarheten är.

Det är en fördel om skon har så få sömmar som möjligt eftersom detta gör att den är mer tålig mot läckage. Känn också på insidan av skon så att det inte finns sömmar som riskerar skava på foten. Troligtvis kommer du råka ut för skavsår i vilket fall som helst, men man kan alltid göra sitt bästa för att minimera skadan.

Plösen är till för att skydda foten. Viktigt är att den känns lagom tjock, det ska absolut inte kännas knöligt när man snör på sig kängorna.

När det gäller snörningen är det viktigt att den är låst mellan fot och skaft genom en låshälla. Detta gör nämligen att det går att justera snörningen så att du kan snöra lösare över foten än i skaftet till exempel. Själva snöret ska helst vara ihåligt eller platt för att knuten ska hålla så bra som möjligt.