Trädgård

Välja poolrobot – En guide

Att hålla poolen ren är ett måste för att det ska vara behagligt att bada i den på sommaren. Vägarna dit är däremot många. Allt från en enkel pooldammsugare till de mer avancerade poolrobotarna. De som vill göra det enkelt för sig väljer en poolrobot. Då sker rengöringen helt automatiskt.

Göra rent på väggen?

De mer avancerade poolrobotarna kan till och med klättra upp på väggarna och göra rent dessa. En klar fördel om man anser att väggarna ofta blir smutsbelagda. Däremot kan man spara en hel del på att välja bort just denna funktion och istället göra ren väggarna manuellt de få gånger det behövs. Överlag är det just botten som främst behöver rengöras.

Storlek?

I instruktionerna till samtliga poolrobotar framgår det hur stor poloen kan vara föra att roboten ska passa. Det kan exempelvis vara uppmärkt med ”klarar upp till 10*5meter”. Här bör man även se på formen på poolen. Är den oval, kvadratisk eller har den en oregelbunden form. De billigare modellerna klarar ofta bara av en slags form på poolen vilket gör att det är något man noggrant bör undersöka innan inköp.

Storlek på poolroboten?

Ytterligare en sak att undersöka är hur mycket smuts som poolroboten klarar av att hantera. Detta sitter delvis ihop med hur stor pool den kan rengöra men hur stor filterpåsen är resulterar även i hur ofta den behöver tömmas och rengöras.

Var finns service?

Likt alla robotar behöver en poolrobot service och underhåll. Det är en rekommendation att lämna in den på en årlig kontroll hos någon återförsäljare för att därigenom förlänga livslängden. En fördel är därmed att fråga återförsäljare i närheten om vilka märken de utför service på. Det är inte säkert att de gör detta på de billigaste kinesiska märkena utan många gånger har de specialiserat sig på enbart vissa utvalda lite bättre märken. Detta är även något man kan tänka på gällande om roboten behöver lagas. Var finns denna möjlighet?
Framförallt – välj robot efter ditt behov. Prata med en återförsäljare så kan du få tips och råd utifrån din egen situation.