Kängor

Tips för dig som ska köpa Dr Martens

Tips för dig som ska köpa Dr Martens

Dr Martens är ett skomärke som har funnits med länge. Det grundades redan i mitten på 40-talet av Klaus Märtens, som var tysk militärläkare. Idén kom till honom när han åkte på skidsemester i alperna och skadade foten. Under läkningsprocessen ansåg han att hans vanliga armékängor gjorde det svårare för foten att läka ordentligt. Därför bestämde han sig för att göra om designen något.

Idag används Dr Martens av en bred målgrupp. De har länge varit populära inom punken, inte minst i England där skorna snabbt blev starkt förknippade med arbetarklassen. I dagsläget är det dock inte bara punkare som använder sig av skorna.

Gå in dem

När du precis har köpt ett par nya Dr Martens finns en risk att fötterna kommer att få lite ont. Under de första dagarna bör du alltså undvika att gå i dem alltför långa sträckor åt gången. När du väl har gått in dem behöver du inte lägre oroa dig för detta – men det är bra att vara medveten om att de kan vara rätt stela direkt när de plockas upp från skolådan. Undvik fotsmärta genom att gå in dem noga först.

Ett bra sätt att göra det här på är att gå runt i hemmet ett tag. Ifall du får ont i fötterna då kan du enkelt plocka av dem för att vila lite. För att kombinera nytta med nytta kan du städa huset, eller göra andra sysslor i hemmet, iförd dina nya Dr Martens-skor.

Ta hand om skorna

Dr Martens gör skor av läder, ett naturligt material som behöver vårdas lite då och då. Det brukar gå att få med en salva som passar utmärkt för just Dr Martens, men det finns andra varumärken vars salvor även dem fungerar. Det viktiga är att lädret återfuktas på ett försiktigt sätt så att skorna också mjuknar i lämplig grad. Använd aldrig tunnare oljor, eftersom det finns risk att lädret förstörs.

Om de ändå är obekväma

Om du har gått in dem ordentligt, men fortfarande upplever att de skaver, finns en sannolikhet att du har köpt fel storlek. Risken finns också att du inte har gått in dem ordentligt, eller att du inte använder tillräckligt långa eller tjocka strumpor.