Blogg

Varför mobil router

En mobil router har fördelen att den är möjlig att förflytta. Det gör det till en både smidig och enkel lösning för den som ofta är på språng och vill ha en stabil uppkoppling med sig. Läs mer, här fördjupas det i vad en mobil router är för något och vad man ska tänka på om man vill skaffa en.

Detta är en mobil router

Oavsett om du ofta arbetar på distans eller om du bara spenderar några veckor i sommarstugan varje år kan en mobil router komma väl till pass. Med hjälp av en sådan kan man nämligen ta med sig surfen vart man än ska. En mobil router ger uppkoppling till elektriska enheter via antingen wifi, mobil hotspot eller en sladd som kan kopplas in i datorn. Idag finns det mobila routers som går att köpa både löst eller tillsammans med abonnemang.

Fördelar med mobil router

Det finns både fördelar och nackdelar med att införskaffa en mobil router i förhållande till att skaffa en mer stationär lösning. Fördelarna med en mobil router är bland annat att:

  • Den är ofta billigare än övriga alternativ
  • Den är förflyttningsbar

Även om de flesta idag har tillgång till fast bredband via exempelvis fiber eller ADSL är detta inte alltid ett alternativ. Att installera fiber, eller att uppgradera från en ADSL-lösning kan innebära stora kostnader. I dessa fall kan en smidig och portabel router, där man enkelt kan koppla i ett sim-kort, vara en fungerande lösning. En mobil router är också perfekt för den som vill ta med sig en bra uppkoppling när man ska på semester eller förflytta sig mellan platser.

Nackdelar med mobil router

En mobil router innebär inte bara fördelar. Den största nackdelen är att uppkopplingen tenderar att bli något mindre stabil och säker än vad som kan tillgås via ett fast nät. I takt med att tekniken utvecklas blir detta emellertid ett allt mindre problem. Dessutom innebär många abonnemang för mobil router en begränsad mängd surf, vilket kan bli ett problem om man behöver stor tillgång till internet eller är många som ska dela på den.