Shopping online

Därför ska du använda kompressionsstrumpor när du tränar

Kompressionsplagg har blivit vanligt inom träning och strumpan var kanske det som kom först. En kompressionsstrumpa är ungefär detsamma som en vanlig stödstrumpa, det enda som skiljer är egentligen materialet. Kompressionsstrumpor är avsedda att användas vid träning och är därför ofta gjorda av fukttransporterande material. Men varför är det egentligen bra att ha just dessa strumpor på fötter och ben när man tränar? Det kan du läsa mer om här.

Vad är kompressionsstrumpor?

För att ta reda på varför kompressionsstrumpor är så bra vid träning är det först bra att veta vad det är. Kompression betyder tryck, och plagg som har kompression sitter väldigt tight runt kroppen. Strumporna sluter alltså hårt kring anklar och vader, vilket för flera bra saker med sig.

Andra skillnader mot vanliga strumpor är att dessa är betydligt högre och går ofta så långt upp som till knät. Som tidigare nämnt är stumporna gjorda i fukttransporterande material, så att dom inte blir drypande våta av svett när man tränar.

Fördelarna vid träning

Förbättrad prestation tack vare ett par strumpor låter kanske för bra för att vara sant, men faktum är att det gjorts studier kring detta som visar att det faktiskt stämmer. En av dom stora fördelarna och troligen också anledningarna till att många, både elitidrottare och motionärer, använder kompressionsstrumpor vid träning är för att man kan få en bättre uthållighet.

Detta sker genom trycket från strumpan ger en bättre blodcirkulation och därmed också en bättre syresättning. En annan fördel är att kompressionsstrumpor ger ett skönt och behagligt stöd och minskar risken för att drabbas av kramp. Även om det kan kännas ovant och lite konstigt i början att bära dessa strumpor så blir det bättre med tiden, och tids nog till och med svårt att vara utan.

Kompressionsstrumpor passar att använda vid träningsformer så som:

  • Styrketräning
  • Löpning
  • Cykling

Snabbare återhämtning

Kompressionsstrumpor är inte bara bra att bära under passet, utan också efteråt. Det hårda trycket och den ökade blodcirkulationen hjälper nämligen trötta muskler att återhämta sig snabbare. Genom att bära strumporna mellan träningspassen ser man också till att undvika svullnader som kan uppstå till följd av hård träning och muskeltrötthet.

Fördelarna med kompressionsstrumpor vid träning är många, och den som inte har provat har många effekter att vänta, på ett minst sagt enkelt sätt.